AED-vrijwillergs gezocht

Gemeente Heiloo zoekt vrijwilligers die als burgerhulpverlener een AED-apparaat kunnen bedienen. Vrijwilligers die zich aanmelden volgen op kosten van de gemeente, in februari of maart 2013, de cursus reanimatie en AED-gebruik.

U bent onmisbaar
Met de campagne U bent onmisbaar hebben gemeente, EHBO-vereniging en brandweer in 2009 veel inwoners bereid gevonden om zich te laten trainen tot AED-vrijwilliger. Maar omdat dit aantal in de loop van de tijd wat is teruggelopen, verwelkomt gemeente Heiloo voor een optimale dekking graag zo’n 30 nieuwe vrijwilligers.

AED-zones in Heiloo
Als AED-vrijwilliger ontvangt u een sms-bericht van de 112-meldkamer als er bij u in de buurt iemand getroffen is door een hartstilstand. Heiloo is verdeeld in AED-zones. In elke zone is 24 uur per dag en 7 dagen per week een AED-apparaat bereikbaar voor de AED-vrijwilligers. De apparaten hangen in speciale kasten die zijn verspreid over Heiloo, zodat er altijd één in de buurt is. Een AED-vrijwilliger verleent hulp aan het slachtoffer totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.

Hulp binnen 6 minuten
Elke week worden driehonderd Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Vaak is dit in of rond het huis. Snelle en adequate hulp is van levensbelang. Als er binnen 6 minuten na een hartstilstand gereanimeerd wordt, is de kans op overleving voor het slachtoffer veel groter (50 tot 70% in plaats van 5 tot 10%). Het is daarom heel belangrijk om hulp dichtbij huis te hebben.

Aanmelden als vrijwilliger
Vrijwilligers zonder geldig certificaat reanimatie en AED-gebruik kunnen zich aanmelden via de website www.heiloo.nl/AED of een bericht aan AED@heiloo.nl. U ontvangt dan vanuit de gemeente een uitnodiging voor deelname aan de cursus reanimatie en AED-gebruik die in februari of maart 2013 georganiseerd wordt. Vrijwilligers die al over een geldig certificaat beschikken kunnen zich direct via de website www.burgeraed.nl (onder kopje ‘hartslagnu’) aanmelden.

> Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M. Helmstrijd, projectleider, telefoonnummer 072 535 67 17 of kijken op www.heiloo.nl/AED.

Lees ook

Praat mee!