Hoe het allemaal begon…

Kijken naar de toekomst is belangrijk, maar het is ook interessant om even terug te blikken op het ontstaan van de OHO. De ondernemersvereniging begon klein, tijdens de bouw van het bedrijventerrein De Oude Werf. Op 22 november 1994 werd de Ondernemers Vereniging d’Oude Werf (OVO) opgericht door Arend de Winter, Hans de Mare, Johan Steenhoek en Jacob Waling. Met als hoofddoel: belangen behartigen van de ondernemers. Denk aan de infrastructuur op het bedrijventerrein en natuurlijk het samenwerken. 

Toen het langer bestaande bedrijventerrein de Oosterzij gerevitaliseerd moest worden, opperde de toen zittende burgemeester Den Boon dat de OVO zich ook voor de belangen van dat bedrijventerrein in zou zetten. Na een ledenwerfactie bleek dat de ondernemers op de Oosterzij daar inderdaad interesse in hadden. Op 5 juni 2001 volgde een statuten- en naamswijziging.

Zo werd in 2001 Ondernemend Heiloo geboren. Een actieve ondernemersvereniging met altijd nog een groeiend aantal ondernemers. Anno 2019 telt OHO ruim 250 leden!

Terugblik: Download het krantenartikel over oprichting van Ondernemend Heiloo!

 

Tijdbalk Ondernemend Heiloo

  • Op 22 november 1994 werd de Ondernemers Vereniging d’Oude Werf (OVO) opgericht door Arend de Winter, Johan de Mare, Johan Steenhoek en Jacob Waling. Met als hoofddoel: belangen behartigen van de ondernemers.
  • Op 5 juni 2001 volgde een statuten- en naamwijziging naar Ondernemend Heiloo (OHO), doordat ondernemers op het bedrijventerrein de Oosterzij betrokken worden. Ondernemers op bedrijventerrein Boekelermeer in Heiloo sluiten zich ook aan bij OHO.
  • In december 2008 ontvingen, met medewerking van OHO, de bedrijventerreinen De Oude Werf en Oosterzij het Keurmerk Veilig Ondernemen certificaat voor de eerste keer. Inmiddels is ook de Boekelermeer KVO gecertificeerd.
  • Sinds 2012 wordt de Ondernemingsverkiezing georganiseerd.
  • In 2019 bestaat de ondernemersvereniging 25 jaar en dat gaan we vieren!

 

De voorzitter vertelt

Ere-lid en voormalig voorzitter, Henk Morsch, vertelt dat de doelstelling van OHO anno nu nog altijd het behartigen van de belangen is. “Het is een wisselwerking van de belangenbehartiging tussen de ondernemers en de gemeente. Je moet die ondernemers ontmoeten om te weten wat er speelt en wat ondernemingen beweegt. Vandaar dat wij zeer regelmatig contactmomenten hebben en bijeenkomsten organiseren. In Heiloo hebben we best een unieke situatie dat vrijwel alle ondernemers óók in Heiloo wonen. Dan raakt zoiets als een aanpassing van de infrastructuur zowel de bewoners als de ondernemers”, aldus Morsch.

Het is een wisselwerking van de belangenbehartiging tussen de ondernemers en de gemeente

Naast een economisch forum en een klankbord voor de politiek is OHO natuurlijk ook een gezellig en informatief platform voor ondernemers in Heiloo om te netwerken. Henk Morsch: “Wij organiseren bijvoorbeeld maandelijkse ledenbijeenkomsten waarbij in ongedwongen sfeer met elkaar gepraat kan worden. Daar komt zeker onderling werk uit voort. Er worden ook bedrijfsbezoeken of lezingen verzorgd. Een aantal keer per jaar worden grotere evenementen georganiseerd; voor en door ondernemers. Een belangrijke bijeenkomst is de Ondernemingsverkiezing, waarbij vier prijzen worden uitgereikt: de Ondernemingsprijs, de In de Kijkerprijs, de Ondernemersprijs voor zzp-ers en de Publieksprijs.

 

Samenwerken

Het mag duidelijk zijn dat samenwerken belangrijk is. Zowel tussen de ondernemers van OHO onderling als met ondernemersverenigingen in de regio. Henk Morsch lobbyt niet alleen bij de gemeente Heiloo, maar brengt ook diverse andere partijen samen. “Ik heb meermaals met de BUCH gemeenten (Bergen, Castricum, Heiloo en Uitgeest) om tafel gezeten en alle bestuursleden van OHO (Rob van der Wal, Thijs Smit, Marcel Keet, Liesbeth van Zelst) proberen de bedrijfsverenigingen uit omliggende gemeenten te laten samenwerken.

Samen sta je sterker. Onze regio moet internationaal als belangrijke locatie worden gezien, wij horen bij regio Amsterdam. Zo kunnen wij grote bedrijven naar de regio en Heiloo trekken. Kijk naar Boekelermeer waar grote bedrijven zijn gevestigd. De regio en gemeente Heiloo kan zich door samen te werken op de kaart zetten, zowel om hier te werken als te wonen. Maar denk ook aan toerisme, de participatiewet en circulaire bedrijfsvoering.”