Wil je meer weten over energiezuinig en duurzaam wonen? Noteer dan 20 t/m 25 juni in de agenda en kijk digitaal binnen bij energiezuinige woningen in regio Alkmaar.

Duurzame woning

Scherm aan, hapje en drankje bij de hand en lekker gluren! Van 20 tot en met 25 juni leidt de groene reporter Raoul Santibañez inwoners uit regio Alkmaar elke avond rond door een duurzame woning. Zo kunnen zij ontdekken hoe het is om duurzaam, energiezuinig of zelfs aardgasvrij te wonen.
Na een eerste succesvolle editie in Westfriesland, neemt regio Alkmaar het stokje over. Tijdens het unieke evenement Gluren bij duurzame buren kunnen inwoners coronaproof binnenkijken bij duurzame buurtgenoten. Gewoon achter de laptop, in de eigen woonkamer. De deelnemende woningen staan op www.duurzaambouwloket.nl/gluren. Graag wel even aanmelden voor de livestreams.

Echte verhalen

De deelnemende woningen zijn divers. De groene reporter bezoekt een nul-op-de-meter drive-inwoning uit 1976, een oud arbeidershuisje en een hypermoderne nieuwbouwwoning. Bekende maatregelen als warmtepompen, isolatie en zonnepanelen komen aan bod. Maar ook unieke oplossingen zoals een accu en regenwateropslag.
De groene reporter verzorgt elke dag een inspirerende rondleiding. Huiseigenaren laten de duurzame maatregelen zien en vertellen waarom zij hiervoor hebben gekozen. Ze delen tips, ervaringen en dilemma’s. Na de rondleiding kunnen inwoners live al hun vragen stellen aan de bewoners en een onafhankelijk energieadviseur van het Duurzaam Bouwloket. Alle vragen over terugverdientijden, technieken, de stappen die men zelf kan zetten en subsidies worden beantwoord.

Meer informatie?

Gluren bij duurzame buren is een initiatief van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. En wordt georganiseerd in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Meer weten? Neem contact op met Jenneke Spijkstra van ODNHN door te bellen (088 1021 300) of te mailen (jspijkstra@odnhn.nl).

Deze woningen zijn digitaal te bezoeken:

Datum Tijdstip Gemeente Woning
Zondag 20 juni 20.00 uur Alkmaar Drive-in woning uit 1976 met zonneboiler
Maandag 21 juni 20.00 uur Heerhugowaard Gasvrije bungalow uit 1974
Dinsdag 22 juni 20.00 uur Langedijk Volledig geïsoleerde arbeiderswoning uit 1915
Woensdag 23 juni 20.00 uur Heiloo Vrijstaande nieuwbouwwoning met bodemwarmtepomp
Donderdag 24 juni 20.00 uur Castricum Nul-op-de-meter hoekwoning uit 1978
Vrijdag 25 juni 20.00 uur Bergen Stapsgewijs verbouwde vrijstaande woning uit 1930 met hybride warmtepomp

 

Afbeelding: Danny Cornelissen uit Alkmaar vertelt groene reporter Raoul zijn verhaal.

Lees ook