Vrijdag 16 augustus konden OHO-leden een gedeelte van de Landgoederenroute met elkaar lopen, onder begeleiding van de Rabobank In de Kijkerprijs winnares Dorien Kotterman van De Groene Reiger. Met een grote groep geïnteresseerden liepen we door het groen van Heiloo en leerden meer over de natuur, cultuur en historie van onze gemeente.

Op Facebook Ondernemend Heiloo staan foto’s van onze wandeling.

Groen is gezond
Nog op het terras van Keuken met Karakter hield Dorien een kleine quiz en vroeg met hoeveel procent mensen in een groene omgeving zich gezonder voelen (en dus minder vaak naar de huisarts hoeven) dan mensen in een versteende omgeving. Voor volwassenen blijkt dat rond 25% te liggen. Dorien: “Groen is gezond! Een groene omgeving is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Zo is een lunchwandeling in een versteende omgeving niet verfrissend, maar staat er op een industrieterrein bijvoorbeeld meer groen, dan levert die wandeling wél voldoening op. Ik adviseer ondernemers om een plantenbak bij het bedrijf te plaatsen. Een groene omgeving is goed voor de biodiversiteit in de natuur én groen geeft medewerkers en klanten ook onbewust een goed gevoel.

Borders
Dorien bedacht een concept om het openbaar groen – op industrieterreinen en in nieuwbouwwijken– aan te pakken: de BioBorder. “Maak met elkaar de omgeving groener met beplanting. Toepasbaar voor grote en kleine tuinen en aan te passen aan meer zon-of schaduwrijke plaatsen. Ik wil hiermee tuincentra, hoveniers, bewoners en bedrijven met elkaar laten samenwerken om een jaarronde, aantrekkelijke border te maken.”

Dorien begeleidde de groep langs bloeiende borders op het Willibrordusterrein en later ook bij Zuiderloo. Bij de buurttuin achter theeschenkerij De Trog vertelde Dorien niet alleen dat je bij de theeschenkerij de lekkerste appeltaart kunt eten, ook toonde zij de fruitbomen, de groentetuin, de meewerktuin en het natuurpad.

Landgoed Ter Coulster
De Landgoederenroute ging verder naar Ter Coulster, waar we een kijkje namen bij de ijskelder. Deze ijskelder van het landgoed is dichtgestort, maar de heuvel is nog duidelijk te zien. Dorien: “De huidige boerderij Ter Coulster Hof is gebouwd op de fundamenten van kasteel Ter Coulster.”

Bij het witte theehuisje ontving Bart van der Feen de Lille, de landgoedeigenaar, ons en vertelde meer over de historie van Landgoed Ter Coulster. Hij vertelde ook blij te zijn met Dorien Kotterman. Mede dankzij haar is Die brug over het riviertje de Die er gekomen, in de hoek bij de vijver de Karremel en Landgoed ter Coulster.

Dorien: “De Landgoederenroute verbindt de landgoederen Willibrordus, ter Coulster en Nijenburgh waar natuur, cultuur en historie een belangrijke rol hebben.”
Als laatste wees Dorien ons na een interessante, groene wandeling op de komende wijksafari in Heiloo, te weten op 21 september door Ypestein. Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in Obs Meander aan de Hucht 2 te Heiloo.

Vooraf opgeven voor de wijksafari stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan info@degroenereiger.nl met vermelding van het aantal personen.

Voor meer informatie kijk ook eens op de website van Dorien: De Groene Reiger
Wil je zelf de Landschapsroute lopen? Dat kan! Je leest er meer over op het Wandelnetwerk.

 

Tekst: Marije Smit

Lees ook