Ondernemer belicht: Ylenia Borsato

Vertel, wat voor bedrijf heb je en wat zijn zoal je dagelijkse bezigheden?
Het grootste deel van het jaar geef ik Italiaanse les aan volwassenen. Mijn cursisten hebben uiteenlopende redenen om Italiaans te leren – van vakanties tot huizenbezit in Italië of Italiaanse familierelaties. Naast de essentiële grammatica ligt onze focus vooral op conversatie en het praktisch toepassen van de taal. Door regelmatig culturele en culinaire activiteiten te organiseren, krijgen cursisten de kans om de taal in verschillende contexten te oefenen en te beleven.

In de lenteperiode en zomermaanden organiseer ik samen met mijn man Remco diverse culinaire evenementen. Ons bekendste concept is het TuinDiner in Heiloo, dat we al jaren met veel passie verzorgen. In een prachtige tuin delen we hier onze kennis van de traditionele Italiaanse keuken met onze gasten. Daarnaast organiseren we het KerkDiner in een karakteristieke kerk in Hensbroek, waar we dezelfde authentieke ervaring creëren in een bijzondere historische setting. Als aanvulling op deze activiteiten begeleiden we ook kleinschalige culinaire reizen naar verschillende delen van Italië. Hier laten we deelnemers kennismaken met lokale tradities en bijzondere culinaire ervaringen, waarbij we putten uit onze jarenlange kennis van de verschillende Italiaanse regio’s.

Welke tip heb je voor de OHO-leden die iedereen zou kunnen toepassen?
In mijn jaren als ondernemer heb ik geleerd dat flexibiliteit en een open blik essentieel zijn. Elke uitdaging biedt een kans om te groeien en te leren. Wat ik bijzonder waardeer aan Ondernemend Heiloo is de bereidheid van leden om elkaar te helpen. Er schuilt zoveel kennis en ervaring binnen onze gemeenschap – of het nu gaat om advies, praktische hulp of gewoon een luisterend oor. Mijn ervaring is dat je er nooit alleen voor staat. Er is altijd wel iemand die je verder kan helpen met zijn of haar expertise. Die samenwerking maakt ons als ondernemers sterker.

Kun je een leuk voorbeeld geven van een samenwerking met ondernemers in Heiloo?
Het succes van ons TuinDiner is een mooi voorbeeld van de kracht van lokale samenwerking. Het begon met Kees en Anita Zoon van Jack Zoon Tuincreaties, die niet alleen hun prachtige locatie beschikbaar stelden, maar ook meedenken in alle aspecten van het evenement. Door de jaren heen hebben we met verschillende Heiloose ondernemers samengewerkt: van het ambachtelijke vlees van Weijdehoeve slagerij tot de kunstzinnige bijdragen van Marieke de Vries van het Glasboetje. Ook denk ik met plezier terug aan onze samenwerking met Fiorentina IJssalon.

Een bijzonder moment was de catering voor de Ondernemersverkiezingen van Ondernemend Heiloo, waar we samen met collega-restaurateurs als Herberg Jan en Keuken met Karakter de krachten bundelden. Deze ervaringen bevestigen telkens weer dat samenwerking niet alleen praktisch waardevol is, maar ook zorgt voor inspirerende en verrijkende contacten binnen onze gemeenschap.

Wat weten we (zakelijk gezien) nog niet van je en wil je wel met ons delen?
Als energiek persoon borrelen er altijd ideeën in mijn hoofd. Maar de sleutel tot het omzetten van die ideeën in werkelijkheid is zonder twijfel mijn man Remco. Terwijl ik vooruit ren met nieuwe plannen en initiatieven, is hij degene die rust en focus brengt. Hij helpt me bij het uitwerken van ideeën, denkt mee over de praktische kant en zorgt dat dromen werkelijkheid worden. Hoewel Italiaanse Kok officieel een eenmanszaak is, staat Remco altijd achter me – letterlijk en figuurlijk. Hij is mijn steun en toeverlaat, en samen maken we van elk project iets bijzonders.

Aan welke ander lid van Ondernemend Heiloo geef jij het stokje door en waarom?
Voor de volgende bijdrage geef ik graag het woord aan Rick Tromp van Wijdehoeve Horeca Slagerij. Rick en zijn team zijn voor ons een schoolvoorbeeld van wat samenwerking tussen lokale ondernemers zo waardevol maakt. Hun enthousiasme en vakmanschap zijn aanstekelijk, en de manier waarop ze meedenken over onze gerechten gaat veel verder dan een gewone leverancier-klantrelatie. Als jonge ondernemer laat Rick zien hoe passie voor je vak en oprechte betrokkenheid bij je klanten hand in hand gaan. Ik hoop dat hij dezelfde warmte en steun mag ervaren van de Heiloose gemeenschap als wij door de jaren heen hebben mogen ontvangen.