Ondernemer belicht: Natasja van der Velden

Vertel, wat voor bedrijf heb je en wat zijn zoal je dagelijkse bezigheden?
Sinds een paar maanden ben ik als “Ihre Deutsch-Spezialistin” actief. Al vanaf mijn vijfde jaar loopt de Duitse taal als een rode draad door mijn leven. Mijn jarenlange verblijf in Oostenrijk en het aanhoudende contact met Duitstalige landen door de jaren heen tot op heden, heeft ervoor gezorgd dat zowel mijn mondelinge als schriftelijke communicatie in de Duitse taal goed tot zeer goed is ontwikkeld. Al meer dan 35 jaar ben ik in het bedrijfsleven werkzaam, waar ik o.a. websites en catalogi vertaald heb, flyers genereerde, buitenlandse beurzen regelde en verkoopactiviteiten verzorgde zoals bijvoorbeeld in Essen (DE). Mijn specialisme ligt in de bloemen, planten en bloembollen-business, maar sta uiteraard open voor nieuwe Duitse uitdagingen waarbij ik mijn expertise kan inzetten! Om mijn deskundigheid kracht bij te zetten ben ik in 2020 met de lerarenopleiding aan de HVA gestart en heb ik deze in november 2023 succesvol afgerond.

Inmiddels geef ik les op woensdagavond aan de Volksuniversiteit van Alkmaar. Heb ik aan 60 personeelsleden van Hotel Zuiderduin (conversatie) trainingen gegeven, waar ik in oktober weer mee aan de slag ga. Geef ik wekelijks individuele conversatie training aan twee inkopers van Nijssen jr. (bloemenexportbedrijf in Aalsmeer) en ga ik training geven aan de boekhouding. Daarnaast heb ik voor Van Der Velden Aluminium een Duits koopcontract vertaald, vanwege een op handen zijnde (best dure) machineaankoop uit Duitsland. Toevallig ben ik vandaag benaderd om een al naar het Duits vertaalde tekst, gegenereerd uit het Engels, te controleren op grammatica en inhoudelijke correctheid voor een automatiseringsbedrijf uit Amsterdam. Heel divers en afwisselend zijn de opdrachten, dat vind ik erg leuk.

Welke tip heb je voor de OHO-leden die iedereen zou kunnen toepassen?

Ik denk dat voor elke ondernemer (liefhebber) geldt, dat je ècht ergens in moet geloven en er vierkant achter moet staan, voordat je überhaupt de eerste stappen gaat zetten om iets te gaan starten of een (nieuw) project aan te gaan. Wat dan wel belangrijk is, als je de stap hebt gezet, ga er dan ook voor! Laat je niet uit het veld slaan, bij een (kleine) tegenslag, maar zet je schouders eronder en laat ook zien dat je ervoor gaat…. in je enthousiasme…. je inzet…. je verbondenheid… enz. Dit is uiteraard gesneden koek voor ondernemers, maar je moet het ook wel doen. En wat niet gaat, gaat nou eenmaal niet… laat het dan los.

Kun je een leuk voorbeeld geven van een samenwerking met ondernemers in Heiloo?
Tim Sombroek van Webreturn, hij verzorgt o.a de communicatie van nieuwe leden van OHO, heeft de eerste stap gezet om mij onder de aandacht te brengen bij Trimlessspots.nl, dat in Uitgeest is gevestigd. Dit bedrijf, dat o.a. ‘naadloze’ spotjes maakt, wil zijn webshop graag uitbreiden en de Duitse markt erbij betrekken. Ik ga voor Trimlessspots.de de website vertalen en de persoon die verantwoordelijk wordt voor Duitsland mondeling en schriftelijk hierin begeleiden. En wie weet wat de toekomst ons brengt, met de aanwezige kennis en kunde van mij en alle mede-ondernemers kunnen we elkaar uiteraard helpen en aanvullen.

Wat weten we (zakelijk gezien) nog niet van je en wil je wel met ons delen?
Ik ben altijd in dienst geweest van en nu pas (op mijn 53ste) sla ik mijn vleugels uit. En dat vind ik best spannend!
Ik ben werkzaam geweest bij IBM (Amsterdam) en was daar op de ’emergency’ afdeling voor de Duitstalige landen verantwoordelijk. Daarnaast heb ik bij Sensormatic, Holland Blumen Markt, Holland Bulb Market en Holland Bolroy Markt gewerkt. Ook ben ik werkzaam geweest in Oostenrijk, Amerika en Canada. Inmiddels ben ik 25 jaar getrouwd en wonen wij samen met onze vier kinderen (allen nog thuiswonend) in Heiloo.

Aan welke ander lid van Ondernemend Heiloo geef jij het stokje door en waarom?
Ik geef het stokje door aan Dajo Thirij. Samen met Bianca Mosch hebben wij ons mogen presenteren op de algemene ledenvergadering bij Keuken met karakter op donderdag 14 maart jongstleden. Dajo is een jonge en enthousiaste ondernemer die vijf jaar geleden Van Os mode in ‘t Loo heeft overgenomen en zich sinds kort bij OHO heeft aangemeld.