Open dag op boerderij Nijenburg in Heiloo

Alkmaar, 5 augustus 2014 – In boerderij Nijenburg weerklinkt al een tijd geen geluid meer van loeiende koeien.  De boerderij staat sinds 2009 leeg en biedt onderdak aan nestelende boerenzwaluwen. Op 23 augustus van 11-16.30 uur is deze prachtige locatie in het Heilooërbos open voor publiek. Natuurmonumenten is van plan om hier een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor cultuur- en natuurliefhebbers te creëren. De boerderij staat dit jaar op de agenda van het programma Herbestemming NH. Samen met de eigenaar, experts en omwonenden zoekt Herbestemming NH naar een kansrijke toekomst. Tijdens de open dag zijn omwonenden van harte uitgenodigd om hierover mee te denken. Verder zijn er volop activiteiten voor het hele gezin. Herbestemmingsatelier Natuurmonumenten beheert boerderij Nijenburg en zoekt naar een nieuwe, passende functie voor deze bijzondere plek. Hoe kan een ontmoetingsplek, passend bij de sfeer van de boerderij, vorm krijgen? Wat is daarvoor nodig en welke samenwerkingsverbanden zijn denkbaar? Omwonenden, ondernemers en andere geïnteresseerden kunnen hierover van 13.30 tot 15.00 uur meepraten in het  herbestemmingsatelier. Jonge bezoekers kunnen tussentijds van de voorstelling in de poppenkast genieten (onder begeleiding).

Programma

Er is meer te doen op 23 augustus. Bezoekers kunnen om 12.30 en 14.30 uur mee op excursie met de boswachter die vertelt over boerderij Nijenburg, het statige landgoed en het eeuwenoude, sprookjesachtige Heilooërbos. Ook kunnen zij culinair genieten van streekproducten en luisteren naar muziek van singer songwriters Joyce Jacobs en Amber Kamminga. Kinderen kunnen op het blotevoetenpad de natuur beleven. Het volledige programma is te vinden op

www.herbestemmingnh.nl.

Boerderij Nijenburg in Heiloo is onderdeel van landgoed Nijenburg, een achttiende-eeuwse buitenplaats omringd door een typisch Hollands weidelandschap. De boerderij heeft een grote typologische waarde als voorbeeld van een stolp met een driedubbel vierkant. Daardoor is het van grote betekenis voor Heiloo.

Herbestemming NH gaat in opdracht van provincie Noord-Holland met succes leegstand en verval van gebouwd erfgoed in Noord-Holland tegen. Als aanjager initieert het programma de dialoog tussen eigenaren, experts, creatieven en omwonenden over potentiele nieuwe functies van  leegstaande karakteristieke gebouwen. Zo krijgt niet alleen het gebouw zelf maar ook het omringende gebied een nieuwe impuls. In de afgelopen vier jaar zijn zo meer dan tien gebouwen een stap verder geholpen naar een nieuwe bestemming.

Lees ook

Praat mee!