Heiloo roept inwoners op tot collectieve inschrijving groene stroom

De gemeente Heiloo stimuleert de vraag naar groene stroom, want hoe meer mensen overstappen op groene stroom, hoe meer we met elkaar investeren in duurzame energie en een beter milieu. Daarom organiseert Heiloo samen met een aantal gemeenten in Noord-Holland en met Vereniging Eigen Huis de Collectieve Inkoop Energie Noord-Holland.

Bij een collectieve inkoop verzamelt Ichoosr zoveel mogelijk inschrijvingen van mensen die willen besparen op hun energierekening. Deze bundelen zij vervolgens en bieden zij aan op een energieveiling, waar zij energieleveranciers uitdagen een scherp bod neer te leggen voor gas en groene stroom. Na afloop ontvangt de deelnemer een e-mail met het beste bod, op basis van het ingevulde verbruik. Meedoen is gratis, geheel vrijblijvend en voor iedereen. Inschrijven kan tot en met 8 oktober via www.noordhollandbespaart.nl.

Vrije energiemarkt
Sinds juli 2004 is de energiemarkt in Nederland geprivatiseerd en mag men zelf een energieleverancier uitkiezen voor de levering van gas en elektriciteit. Het doel van de privatisering was het tot stand brengen van meer concurrentie tussen bestaande en nieuwe energieleveranciers waardoor de prijzen zouden dalen.

Overstappen loont
Hoewel er in de loop der jaren een flink aantal nieuwe energiebedrijven is bijgekomen, zit ruim twee derde van de mensen nog altijd bij hun oude, vaak dure, energieleverancier. Angst dat er iets mis gaat bij een overstap speelt daarbij een grote rol. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat deze angst vaak niet gegrond is. De overstappers in het onderzoek beoordelen het gemak van het proces op alle onderzochte aspecten met een voldoende of een ruime voldoende. Daarnaast zijn mensen ook pessimistisch over het voordeel dat ze kunnen behalen. Consumenten die actief zijn op de energiemarkt betalen volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) echter een flink lagere prijs dan consumenten die nog nooit eerder zijn overgestapt. Dit verschil kan oplopen tot honderden euro’s per jaar, zo blijkt uit het onderzoek van de NMa.

Groene stroom
Naast het financieel voordeel dat men kan realiseren door over te stappen naar een andere leverancier, kan men ook een steentje bijdragen aan een beter milieu door over te stappen op groene stroom. Groene stroom is elektriciteit die op een duurzame manier is opgewekt en is inmiddels bijna altijd even duur als grijze stroom. Hoewel groene stroom de afgelopen tien jaar steeds populairder is geworden, neemt nog maar de helft van alle Nederlandse huishoudens groene stroom af.

Lees ook

Praat mee!