Nieuwjaarstoespraak 2020

Vrijdag 17 januari – de derde vrijdag van de maand en dus vaste prik voor de netwerkbijeenkomst – vond de eerste bijeenkomst van OHO plaats. Het was weer een goed bezochte netwerkborrel, waar bestuurslid Rob van der Wal onderstaande toespraak hield:

Nieuwjaarstoespraak 17 januari 2020 in Brasserie in ‘t Groen, OHO Heiloo

 

“Dames en heren, namens het bestuur Ondernemend Heiloo Ondernemersvereniging heet ik u van harte welkom op onze eerste bijeenkomst in 2020.

We hebben wederom een jaar achter ons wat enorme diepte punten heeft gekend maar waar we ook mooie hoogtepunten in hebben gehad.

In mei komt Kees Burger om het leven door een noodlottig ongeval met zijn motor. Zijn overlijden maakte een diepe indruk op velen in onze vereniging.

Dit werd in juni sterk afgewisseld met een hoogst haalbare beloning aan onze oud voorzitter. Henk Morsch krijgt een Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn grote inzet voor de ondernemers en daardoor ook voor zijn grote inzet voor Heiloo.

Met het vertrek van onze Henk hebben we als dagelijks bestuur besloten even geen vaste voorzitter te verkiezen maar deze taak met z’n drieën, Thijs, Marcel en ik, voorlopig op te pakken. Dit mede omdat ook Agnes, onze secretaris, door tijdnood haar functie moest neerleggen.

Gelukkig hebben we in Liesbeth van Zelst-Oud snel een vervanger gevonden die tijdelijk alle taken van de secretaris heeft opgepakt.

Als u op de komende Algemene Leden Vergadering uw instemming geeft zal Liesbeth met de volle 100% haar inzet aan de vereniging geven en de taak van Secretaris op zich nemen.

Dan zijn we nog in gesprek met een 3 tal leden om te kijken of we meer mensen kunnen werven, de taken herverdelen en de bestuursfuncties opnieuw indelen.

 

Een ander hoogtepunt….

Mireille Kaptein wordt zakenvrouw van het jaar 2019. Mireille adviseert aan alle ondernemende vrouwen van Nederland: “laat je niet weerhouden door een plafond, of die van glas is of van beton, maar sta pal voor je ambities en je bedrijf”.

Ik ben zo vrij dit advies aan u allen te geven.

Alleen als je in je verhaal geloofd ben je in staat om op z’n best te ondernemen. Ik heb vernomen dat Mireille op 12 maart wat weetjes wil delen met dames die aan de vooravond staan van een overname in het familiebedrijf. Tenslotte is Mireille de 3e generatie Kaptein en omdat zij in haar ondernemen en onderneming gelooft, heeft ze die prestigieuze prijs in de wacht gesleept.

De vereniging onderneemt al 25 jaar in zijn functie als vertegenwoordiger van u allen.

Wij hebben het afgelopen jaar diverse malen met oa.. de gemeente overleg gevoerd om de bereikbaarheid van onze industrieterreinen en winkelcentra’s minimaal te behouden, maar liever te verbeteren.

Helaas merken we dat de éénling in de politiek bijna meer druk kan uitoefenen dan de meerderheid. In een democratie zou eigenlijk de meerderheid moeten tellen. Echter heeft in de democratie men ook recht op bezwaar maken en uiteraard moet dat recht gerespecteerd worden, maar mij bekruipt langzaam het gevoel dat de éénling zijn of haar recht haalt zonder de meerderheid te respecteren.

Jubileum

De 25 jaar van OHO hebben we uitvoerig met u gevierd in een heus theaterspektakel met mooie sprekers en een mind setting waarbij bij velen van ons de raadsels nog steeds voor ongeloof zorgen dankzij Rob en Emile.

Omdat we bij 25 jaar OHO hebben stilgestaan is het altijd leuk dat dorpsgenoten in hun archief informatie vinden over de bakermat van onze vereniging.

In november 1990, 29 jaar geleden, staat in de krant de vraag of Ondernemend Heiloo het jaar 2000 wel zal halen. Ik nodig Judith Schoof uit haar vader, oud burgemeester Schoof, eens mee te nemen naar een van onze bijeenkomsten. Ik ben ervan overtuigd dat hij met trots terug kijkt op zijn initiatief van november 1990 om de ondernemers te verenigen. Dit met dank aan Lennard Nieuwland.

 

Ondernemingsverkiezing

We hebben 2019 mooi afgesloten in de Cultuurkoepel, in onze eigen Royal Albert Hall zoals Hans Romeyn de Cultuurkoepel in zijn nieuwjaarstoespraak noemt, met de Ondernemingsverkiezing. We hebben de Ondernemersprijs en de Ondernemingsprijs uitgereikt. Tevens de bekendmaking van de publieksstemming van de Rabobank Publieksprijs.

Paula Paternostre heeft door haar grote betrokkenheid en haar overheerlijke brownies de race om de Publieksprijs ruimschoots in de wacht gesleept. Aron Harsveld mag met een overduidelijke jury beslissing de Ondernemersprijs mee naar huis nemen en ja dan de Ondernemingsprijs…. wat moet ik daar nu nog op zeggen?! Ciska en ik waren totaal overdonderd. Deze hadden wij nooit aan zien komen maar wij zijn er des te trotser op dat de jury ons verkozen heeft en CiRoPack de titel onderneming van het jaar mag dragen.

Vanaf deze plek spreek ik nogmaals mijn respect voor mijn mede bestuur en commissieleden uit. Jeetje wat heb ik het hun lastig gemaakt.

 

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heiloo riep onze burgervader op om elkaar met respect te behandelen en hem en zijn collega burgemeesters in hun werk op hun werkzaamheden te beoordelen en indien noodzakelijk te bekritiseren maar dat persoonlijk bedreigen absoluut onacceptabel is. Wij zijn het volledig met hem eens. Het is volledig van de zotte hoe sommige mensen menen dat zij alles maar kunnen roepen of doen. Het is niet alleen de burgervader maar de hele gemeenschap die dan bedreigd wordt en voor Heiloo roep ik: blijf van onze burgervader af.

Ook riep onze burgemeester op om samen te werken omdat dit absoluut loont.

Ook deze mening delen wij natuurlijk, sterker nog, dat samenwerken loont heeft hij van Ondernemend Heiloo meegekregen.

Elke dag ervaren wij dit opnieuw en we zijn niet voor niets zo’n mooie en grote vereniging waar menig zusterclub in de regio haar jaloezie over uitspreekt.

 

HEILOO. Da’s pas lekker ondernemen(d)

 

Het is dan ook mooi om te melden dat wij dit nieuwe jaar begonnen zijn met 3 nieuwe leden!

Dit alles gezegd hebbend wens ik u allen een fantastisch 2020 en als ik het wensen mag wens ik u allen een blakende gezondheid toe.

Fijne avond!”

Lees ook