Het belang van een ondernemersvereniging

Ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo (OHO) is een actieve vereniging met betrokken ondernemers. Het is absoluut meer dan een club waar alleen maar gezellig wordt geborreld en gebarbecued. Het is een platform waar ondernemers netwerken en waar kennis en ervaring worden gedeeld, vergroot, verbreed en/of verdiept. Daarnaast werkt OHO nauw samen met de gemeente Heiloo én wordt er samengewerkt met de bedrijfsverenigingen in de omliggende gemeenten.

Waarom zou je je als ondernemer aansluiten bij een ondernemersvereniging?

Dat is de vraag van menige onderneming. Het antwoord is divers. Lid zijn van een ondernemersvereniging biedt een ontmoetingsplek met andere ondernemers in de gemeente, gericht op netwerken, maar het is ook een platform voor gemeenschappelijke belangenbehartiging met en naar de gemeente. Ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo doet dit al jaren zeer succesvol en telt ruim tweehonderd leden. OHO is altijd bezig om nieuwe ideeën voor de toekomst te introduceren en uit te werken.
Sinds 1994
Kijken naar de toekomst is belangrijk, maar het is ook interessant om even terug te blikken op het ontstaan van OHO. De ondernemersvereniging begon klein, tijdens de bouw van het bedrijventerrein De Oude Werf. Op 22 november 1994 werd de Ondernemers Vereniging d’Oude Werf (OVO) opgericht door Arend de Winter, Johan de Mare, Johan Steenhoek en Jacob Waling. Met als hoofddoel: belangen behartigen van de ondernemers. Denk aan de infrastructuur op het bedrijventerrein en natuurlijk het samenwerken. “De toenmalige burgemeester Nico Schoof opende het pand van STI aan d’Oude Werf, één van de eerste panden. De burgemeester adviseerde mij een ondernemersvereniging op te richten. Het zou slim zijn om gezamenlijke belangen te behartigen, “legt Johan Steenhoek op de website van Ondernemend Heiloo uit.

Naamswijziging
Toen het langer bestaande bedrijventerrein de Oosterzij gerevitaliseerd moest worden, opperde de toen zittende burgemeester Den Boon dat de OVO zich ook voor de belangen van dat bedrijventerrein in zou zetten. Na een ledenwerfactie bleek dat de ondernemers op de Oosterzij daar inderdaad interesse in hadden. Op 5 juni 2001 volgde een statuten- en naamwijziging. Zo is Ondernemend Heiloo ontstaan.
Behartigen van de belangen
Huidig voorzitter Henk Morsch vertelt dat de doelstelling van OHO anno 2017 nog altijd het behartigen van de belangen is. “Het is een wisselwerking van de belangenbehartiging tussen de ondernemers en de gemeente. Je moet die ondernemers ontmoeten om te weten wat er speelt en wat ondernemingen beweegt. Vandaar dat wij zeer regelmatig contactmomenten hebben en bijeenkomsten organiseren. In Heiloo hebben we best een unieke situatie dat vrijwel alle ondernemers óók in Heiloo wonen. Dan raakt zoiets als een aanpassing van de infrastructuur zowel de bewoners als de ondernemers”, aldus Morsch. Denk hierbij ook aan de afslag bij de A9. Een ander belangrijk punt voor de gemeente en OHO is de (her)certificering van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor de bedrijventerreinen in Heiloo.
Gezellig
Naast een economisch forum en een klankbord voor de politiek is OHO natuurlijk ook een gezellig en informatief platform voor ondernemers in Heiloo om te netwerken. Henk Morsch: “Wij organiseren bijvoorbeeld maandelijkse ledenbijeenkomsten waarbij in ongedwongen sfeer met elkaar gepraat kan worden. Daar komt zeker onderling werk uit voort. Er worden ook bedrijfsbezoeken of lezingen verzorgd. Onlangs was er voor alle leden een gastspreker over social media en vindbaarheid op internet. Onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering hebben wij afgelopen keer gecombineerd met speed daten. Op deze manier komen ondernemingen écht met elkaar in contact. Tijdens een netwerkborrel neigen leden er vaak naar om bij dezelfde, al bekende ondernemers te gaan staan. Met zo’n speed date sessie leer je in korte tijd nieuwe mensen kennen.”
Een aantal keer per jaar worden grotere evenementen georganiseerd; voor en door ondernemers. Denk aan een gezellige barbecue maar ook aan inhoudelijk interessante events. Een belangrijke bijeenkomst is de Ondernemingsverkiezing, waarbij drie prijzen worden uitgereikt: de Ondernemingsprijs, de In de Kijkerprijs en de Publieksprijs .
Samenwerken
Het mag duidelijk zijn dat samenwerken belangrijk is. Zowel tussen de ondernemers van OHO onderling als met ondernemersverenigingen in de regio. De OHO voorzitter Henk Morsch lobbyt niet alleen bij de gemeente Heiloo, maar brengt ook diverse andere partijen samen. “Ik heb meermaals met de BUCH gemeenten (Bergen, Castricum, Heiloo en Uitgeest) om tafel gezeten en alle bestuursleden van OHO (Rob van der Wal, Thijs Smit, Marcel Keet, Agnes Opdam) proberen de bedrijfsverenigingen uit omliggende gemeenten te laten samenwerken. Samen sta je sterker. Onze regio moet internationaal als belangrijke locatie worden gezien, wij horen bij regio Amsterdam. Zo kunnen wij grote bedrijven naar de regio en Heiloo trekken. Kijk naar Boekelermeer waar grote bedrijven zijn gevestigd. De regio en gemeente Heiloo kan zich door samen te werken op de kaart zetten, zowel om hier te werken als te wonen. Maar denk ook aan toerisme, de participatiewet en circulaire bedrijfsvoering.”
Samen golfen
Eén van de samenwerkingen met andere ondernemersverenigingen vindt jaarlijks plaats op de golfbaan van Heiloo. In een ontspannen en informele sfeer kunnen ondernemers uit Heiloo, Boekelermeer, Egmond, Castricum en Limmen met elkaar kennis maken op de Golf & Countryclub Heiloo.

Lees ook

Praat mee!